5 Kasım 2007 Pazartesi

Meramdere'nin Tarihi

Posted by: Muammer Ulutürk | 24th Dec, 2006

Meramdere’nin Tarihi

dereharita.png

Meramdere harita

Yerleşim yeri adını coğrafi özelliğinden alır. Burada yerleşimin ne zaman başladığı konusunda bir kayda rastlanmamakla birlikte yüzyıllardır yerleşim alanı olduğu konusunda bir hemfikirlilik söz konusudur. Toros dağlarında göçebe olarak hayatını sürdüren yörüklerden bir kolun manavgat civarından gelip yerleştikleri anlatılmaktadır. Ancak bugün halkın yörüklükten getirdikleri kültürel özellikleri kalmamış gibidir.

60′li yıllara kadar kimi evlerde kilim, seccade, bez dokumacılığı yapılırken günümüzde tezgahların ve küçük el aletlerinin yerinde yeller esmektedir.

Sille’de halen restorasyonu devam eden geçmiş dönemlerden kalmış tarihi eserlerin burada bulunmayışı, yerleşimin ne zaman başladığı konusunu belirsiz hale getirmektedir. Bununla birlikte Manastır ve Göstenlik yaylalarında bulunan Bizans dönemine ait kilise kalıntılarının varlığı, Sille’deki tarihe eş zamanlı bir yerleşimin varlığını akla getirmektedir. Define arayıcılarının tahribatı ve bakımsızlık sebebiyle bunlar neredeyse yok olmuş durumdadır. En önemli bilgi kaynağımız olan İbrahim Hakkı Konyalı’nın Konya Tarihi adlı kitabında da bu konuda bilgi bulunmamaktadır.

kup.jpg

Tarihin en önemli ve en eski besinlerinden olan ekmeğin macerasına ve buradaki değirmenlere bakarak, Meramdere’de tahminlerden çok daha öncesi bir yerleşimden söz etmek varsayımına sahibiz. Çünkü Konya ve civarının ürettiği buğdayın una dönüşebilmesi için su değirmenlerinden başka bir alternatif yoktur. Yaptığımız araştırmalar, bölgede yel değirmenlerinin görülmediğini göstermektedir. Su kaynağı ve Altınapa istikametinden Meram’a uzanan vadi boyunca, zamanında kullanılır durumda bulunan değirmenler, Dere’de bir nüfusun varlığını göstermese de, tarihi olduğunu akla getirmektedir. Meramdere, vaktiyle Türkiye’nin birçok yerinde değirmen kuran ustalara sahip olmuştur. Dedem Mehmet Ulutürk hayattayken, ziyaretine Ankara’dan, Bala’dan değirmen sahipleri gelirlerdi. Günümüzde de yeni teknolojiler kullanan un fabrikalarını kuran bazı ustalar mevcuttur.

0 comments: