4 Ekim 2009 Pazar

Meramdere'de Eskilerden Birkaç Şey



Dere hakkında, Merhum Selçuk Es'in Konya Ansiklopedisi'ne kaydettiği birkaç madde...12 cilt taradım başka ne bulurum diye. Başka bulamadım.

ABDULLAH EFENDİ (Dereli) : Konya Merkez Kazası Dere Köyü’nde doğdu. İlk tahsilini köyünde yaptıktan sonra babası Konya’ya getirmiş ve Nehri Kafur Mahallesi’ne yerleşmiştir. Abdullah Efendi, Abdülbasır Efendi Medresesi’ne girmiş, orada Aladağlı Müftü Hacı Ahmet Efendiden ders görmüş ve icazet almıştır. Hattatlığa merak ederek Başaralızade Hatta İbrahim Hakkı Efendiden ders görmüş, güzel yazı yazmasını öğrenmiştir. Bir çok Kur’an-ı Kerim, İcazet, Enam-ı Şerif yazmış, hattı destile yazdığı Mushaf-ı Şerifler’in her birini 25 sarı liraya satmıştır. Halk Abdullah Efendi’nin el yazması Kur’an-ı Kerimlerini istekle alırmış, maişetinide bu yoldan temin edermiş. Hattatlık üzerine bir çok talebe yetiştiren Abdullah Efendi 1337-1921 senesinde öldü, Musalla Kabristanı’na gömüldü..

ALİ EFENDİ (Dere Mahallesi’nden) : Konya’nın Merkez Kaza Dere Köyü’nden olan bu genç Kurtuluş Savaşı’na süvari eri olarak girmiş ve savaşta şehit düşmüştür.

NESİP “HACI” TİRE: 1883 senesinde Konya´nın Merkez İlçe Dereköy´ünde doğdu. Sadrazam İmam Deli lakabı ile tanınan Hacı Ali Efendi´nin oğludur. Dere´da babasının medresesinde okudu, onda yetişti. Uzun yıllar büyük camii müezzinliği yaptı. Daha sonra Yeni Değirmen yanındaki camiinin imam ve hatipliğini yaptı. Yetmiş yaşında 1953 senesinde öldü. Dere Kabristanına gömüldü.

BEY PINARI : Konya Merkez İlçe, Dereköy sınırları içerisinde ve Dereköy Elektrik Santralı’na giden yolun sonunda yani güneyinde ve Dereköy dolaylarında bulunan Mukbil Pınarı’nın hemen güney doğusundaki pınardır. Suyu Mukbil Pınarı suyu ile birlikte şehire borular ile getirtilmiştir. Pınar suyunun 1955 yılında yapılan analizindeki alınan rapor sonucu şöyledir: Su mikyası: 8,5; Asit: Yok; Uzvi Maddeler: Normal miktar; Isı : 14 derece. Konya’nın Mukbil suyundan sonra en iyi içilecek suyu olup, Çayırbağ daha sonra gelir.

SÜTLÜ PINARI: Konya´nın Dereköy´ündeki Mukbil Pınarına üç metre uzaklıkta, bulunan bir pınardır. Mukbil, Beypınarı ve Sütlü Pınar üçü birden dakikada 102 teneke su vermektedir. Mukbil Pınar´ının dakikada verdiği su 58 litre´dir. Sütlü Pınar´ının mikyası mahı on olup, asit yoktur. Hararet derecesi ondörttür.

0 comments: