29 Temmuz 2015 Çarşamba

Augustus Otelİ

0 comments
Meram'da kurtarılan eserlerden biridir Augustus Oteli..

Merhum Selçuk Es, adına bakarak sahibi olduğunu düşündüğümüz Augustus Efendi hakkında, "1918-1924 senelerinden Anıt’tan İstasyon’a giden caddenin bugünkü Kolej binasının arka kısmındaki Eski Meram Yolu’na dönen yol kavşağının sol köşesinde bulunan ve 1958 yılında yıkılan binada otelcilik’le uğraşmış olan, şişmanca, karayağız, ak saçlı bir zat idi. Hayatı hakkında başka bilgiye ulaşılamadı." bilgisini vermiş. 

Konya Augustus Oteli Fotoğraf: Sedat KARAHALLI
Konya Gar Binasının doğusunda bulunan otel, 1895 yılında yapılmıştır. 1924 yılındaki mübadeleden sonra Selanik Vadina’dan gelen Hıfzı Hamide Günas ailesine verilen otel bir süre Askeri Ulaştırma Okulu olarak kullanıldı. Dükkanlarından bir tanesi de postane oldu. Daha sonra tekrar otel İstasyon Palas oldu. 1980’li yıllarda terk edilen yapı oldukça yıpranmıştır. Cephelerindeki taş işçiliği, barok pencere kemerleri, kemerlerin kilit taşları, demir perforjeler 19. yüzyıl Avrupa mimarisinin etkilerini gösterir. Otelin 1895 Bağdat Demiryolu’nun kente ulaştığı yıllarda yapıldığı kabul edilir. Sahibi şehrin Rum zenginlerinden Augustus’tur. Bu tarihi yapı, 1982 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilmiştir.

Meram Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan bina şimdi butik otel olarak hizmet veriyor.

Vadİ-yİ Meram'a İlk Otobüs Seferİ

0 comments
Ekekon gazetesinin haberine göre "mevsim dolayısıyla" ibaresi ile muhtemelen ilk otobüs seferi  bundan tam 72 sene önce başlatılmış. 10 Haziran 1943. Demek ki ahali kendi imkanlarıyla ne bulursa onunla gidip gelmiş.


Vadi-yi Meram'a ilk otobüs seferi









Alttaki fotoğraf ise yakın bir tarihten. Şofor Hayri Bayram, Biletçiler rahmetli İbrahim Çelik ve Mustafa balaban Çukurluk'ta çektirmişler bu fotoğrafı. Yandaki çocuklar ise Vedat Koş ile Mustafa Gün
70'li yıllar



Mahalle Portrelerİ-Bakkal İsa Amca

0 comments
Hem Meram'a hem de Vadi-yi Meram'a dair yıllardır bilgi, belge, fotoğraf ne bulursam toplar burada yayımlarım. Mahallem Meram Dere yerine Vadi-yi Meram demeyi tercih ediyorum kaç zamandır. Arşivlerdeki adı öyle çünkü.
İsa Zengin gençliğinde
Bazı insanlar en çok güleryüzleri ile hatırlanırlar her daim. Vadi-yi Meram'ın bakkalı İsa Zengin de bunlardan biridir. Arşivimde oğlu Galip'ten aldığım çok eski bir fotoğrafı var. Altmış senelik olmalı. Elinde kocaman tablasıyla öteberi taşıyor. Epeydir hastalıklarla mücadele eden İsa Amcamıza Allah'tan şifalar diliyorum.

---
Ben yukarıdaki notları düştükten sonra 6 Ağustos 2015 Cuma günü İsa Amcanın vefat haberi geldi. Allah'tan rahmet dilerim.