21 Temmuz 2011 Perşembe

KEDEKALE veya KEDEKLAS KÖYÜ

0 comments

Altunapa Vakfiyesi’nde adı geçen bu köy halen mevcut değildir. Köyün bugün Alavardı-Yaka ve Manastır Semtleri dediğimiz mevkiler arasında olduğu tahmin edilir. Dereköy Kavak Değirmeni Vakfiyesi’nde geçen bir kayıtta su taksimi gösterilirken bir ırmağın adı “Kedeklas” olarak belirtilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman devrinden sonra köy dağılmaya başlamıştır. Köyden halen hiçbir iz yoktur.

KONYA´DA EKMEK NARHI

0 comments

 (Yenice Değirmeni, 01.12.2008)
Ekmek narhında bizim değirmenlerin unu da belirleyici olmuş.
1930 senesinde Belediye´nin Konya´da tatbik ettiği narhı aynen hatıra olarak aşağıya alıyoruz: Birinci Nevi Ekmek; On kuruş;   İkinci Nevi Ekmek; Yedi kuruş; Birinci Nevi Dereköy Unu Katmanı; Altmış kuruş;   İkinci Nevi Dereköy Unu Katmanı; Elli kuruş; Üçüncü Nevi Dereköy Unu Katmanı; Kırık kuruş. 
Not: 15/09/1930 tarihli Babalık Gazetesi´nden..

ABDURRAHMAN HİLMİ BÜNGÜL

0 comments

 Eski adıyla Dereköyü İlkokulu'nda görev yapan muallimlerden haklarında bilgi bulduklarımı kaydedeceğim. Bunlardan biri de, A. Hilmi Bingül. Merhum Es, ansiklopedisine şunları yazmış:
"1311-1895 senesinde Konya’da doğdu. Ahmet Rüştü Efendi’nin oğlu meşhur tanınmış antikacılardan Konyalı Merhum Nurettin Rüştü Büngül’ün kardeşidir. İlk tahsilini bitirdikten sonra İstanbul Vefa Sultanisi’ne girdi ve buradan mezun olduktan sonra Birinci Dünya Savaşı başlamıştı. Bözhöyük’te bir yıl öğretmenlik yaptı. İkinci sene Akşehir Kazası’nın o zaman bir Nahiyesi olan bugünkü Doğanhisar Kazası’nın Yenice Köyü’nde iki yıl öğretmenlik görevinde bulundu. Buradan Doğanhisar ilkokulu’na nakledildi. Dokuz yıl Doğanhisar’da öğretmenlik yaptı. 1932 senesinde Cihanbeyli Kazası’nın Çeşmelisebil Köyü’ne nakledildi, bir sene sonra da 1933’de Hadim İlçesi merkez ilkokulu öğretmenliğine tayin edildi. 1942 senesinin Kasım ayında Konya Merkez Kaza Dereköy İlkokulu öğretmenliğine nakledildi. Üç sene burada vazife yaptıktan sonra 1944 senesinde Apasarayı Köyü Öğretmenliği’ne gönderildi. 1945 senesinde buradan emekliye ayrıldı. Memlekete birçok talebe yetiştiren bu değerli öğretmen 11 Şubat 1959 günü fani dünyaya ebediyyen gözlerini kapadı, yakın arkadaş ve dostlarının göz yaşları arasında Musalla Kabristanın’daki ebedi makberesine tevdi olundu. Mezar taşı kitabesi şöyledir:
“Vakit geldi, bende göçtüm, Gidenler ardına düştüm,
Burakdımsa bazı şeyler, Beni hayır’la anan erler,
Ah Hilmi Büngül ruhuna, Fatiha İhsan ederler...”
Doğum: 1311-Ölüm:11 Şubat 1959.
Bu kitabeyi bizzat kendisi hazırlamış ve ailesine taşına yazılmasını vasiyet etmiştir."